Kinesiske billeder

Gamle Zhao, bonde i Beijing. 2008.

Gamle Zhao, bonde i Beijing. 2008.

Gamle Zhao, bonde i Beijing. 2008.

Gamle Zhao, bonde i Beijing. 2008.

Social forskel. Uddeling af kinakål til fattige i Beijing. 2006.

Social forskel. Nye huse gør ikke folk rigere. Baotou, 2007.

Social forskel. Gadebarberen ses endnu i gaderne i Beijing. 2007.

Social forskel. Avissælgere, store som små, findes på hvert gadehjørne. Beijing, 2007.

Migrantarbejder i Beijing, 2006.

Migrantarbejder i Dandong, 2007.

Migrantarbejder i Beijing, 2006.

Migrantarbejder i Chongqing, 2006.

Jeg har fulgt Kinas rivende udvikling på tæt hold - og som regel med et kame-ra i hånden - siden 1993. Billederne i bogen Balancegang har jeg dog hoved-sageligt taget i tiden mellem 2005 og 2009, og udover hvert enkelt billedes konkrete fortælling fortæller de forhåbentlig samlet noget om hvor stor en bevægelsesfrihed, man har i Kina i dag. Det er nemlig en af de helt store forskelle i forhold til for bare 25-30 år siden, hvor det var mistænkeligt i sig selv, hvis en kineser og en udlænding talte sammen.

Naturligvis synes jeg, at man skal nyde bogens billeder samtidig med, at man læser den. Under præsentationen af kapitlerne (se menuen til venstre) viser jeg to billeder fra hvert kapitel, og jeg har derfor ikke planer om at vise flere her. I stedet vil der nedenfor dukke enkelte andre billeder op, som jeg har taget derude.

Udover mine egne billeder nyder bogen også godt af nogle få prøver fra fran-ske Pierre Lavignes samling af gamle kinesiske propagandaplakater. Imellem 1949 og frem til omkring 1996 (særligt i 1960'erne og 1970'erne) var disse pla-kater allestedsnærværende i myndighedernes bestræbelser på at nå ud til hele befolkningen med deres politiske budskaber. De hang overalt i gadebille-det, store og små plakater på pladser og i stræder, og nogle af dem blev også hængt op på væggene i de private hjem. 

Plakaterne repræsenterer en tid, som jeg personligt har kunnet registrere med mit kamera, men til det formål har jeg altså med Pierres tilladelse brugt nogle enkelte fra hans imponerende samling. Er man interesseret, kan den i øvrigt ses på
www.maopost.com . Prøv også at kigge på  www.chineseposters.net , der præsenterer en anden stor samling, nemlig hollænderen Stephan Lands-bergers. I bogen er der også bragt enkelte af hans plakater. Endelig er der bragt to ældre fotografier med tilladelse fra hongkongkineseren Chris To, som bestyrer siden www.culturegems.com .

Billederne nedenfor er alle taget af mig. De er delt op i vandrette serier a fire:

| Svar

Nyeste kommentarer

15.12 | 20:11

She is a criminal person. And Not at all what it Looks like.

14.06 | 04:15

Gratulerer med de fine omtaler i JP.

01.06 | 14:28

Kære Gert

Tak for boger, jeg glæder mig til at læse den.

Kærlig Hilsen

Sonja Iskov

24.04 | 10:56

Endelig positive meldinger i bogform om ændringer i Kina. Netop hjemvendt fra 10 år i Kina og véd der er mange små gode tegn på positiv udvikling på området.