Dagbog

Dødsstraffen i Kina - hvordan debatterer kineserene selv? Se under menupunktet 'Præsentation' her til venstre.

Lørdag d. 19/12-2015

Pacific Affairs publishes
immensely positive review
of Walking a Tightrope 

 
The book Walking a Tightrope - Defending Human Rights in China "makes for captivating reading," writes David Kinley of University of Sydney, Sydney, Australia, in the latest issue of Pacific Affairs (volume 88, no. 4, December 2015, pp. 900-902).

To my knowledge, this is the first international review of this book that was published in October last year. If so, better late than never. At least Tightrope now comes to a good start with an immensely positive review that points out several features of the book, among others the two intellectual themes running through it.

Profound and compelling.
-- Pacific Affairs


One is the determination of the interviewees in the book to promote
rule of law over the rule of man, another considers claims of Chinese exceptionalism. Many of the interviewees stress that China needs time, decades, before human rights can be upheld properly.

It is the documentary style of the book that in David Kinley's view makes for "captivating reading". He notes that all the interviewees are "refreshingly frank" and he draws on a number of examples.

Gert Holmgaard Nielsen, a journalist
who has lived and worked in China for
many years (and is fluent in Chinese),
is masterful in the way he collects,
arranges and presents the material.
-- Pacific Affairs


Kinley spends three pages describing the features of the book. He writes of "stories that need to be listened to" and he notes that "we should be grateful to Nielsen and his subjects for telling them in such an attractive and accessible manner."

To conclude his review, David Kinley phrases what is acutually the very aim of the book: "
To reach out and enlighten in this way can only help to build human rights bridges within China, and between China and the rest of the world."

We no longer have an emperor.
We no longer have Confucius.
We have neither God nor Heaven.
So what do we have?
We have the law!
-- He Hairen (lawyer and
                interviewee of the book)

The full text of the review can be found here. Search beneath the headline "China and Inner Asia".

                                      Gert Holmgaard Nielsen

Onsdag d. 5/10-2014

NIAS Press udgiver stærkt udvidet
engelsk udgave af Balancegang


Bogen "Balancegang" er ikke bare blevet oversat til engelsk. Den er også kraftigt udvidet og ajourført. Det er forlaget på Nordisk Institut for Asienstudier, NIAS Press, som står bag udgivelsen
, hvis engelske titel lyder "Walking a Tightrope - Defending Human Rights in China."

Hidtil har bogen kunnet bruges i historieundervisningen på gymnasierne herhjemme. Nu kan den med fordel også anvendes i engelskundervisningen - samt på gymnasier verden over.

H
elt fra starten har bogen været tiltænkt både kendere af Kina samt de, som ikke har fulgt Kina så længe. Med oversættelsen er bogen blevet tilgængelig for et publikum verden over.
Det er vigtigt, for bogens formål har hele tiden været at nuancere debatten om menneskerettigheder i Kina - en debat, som nemt bliver ensidig.

Denne usædvanlige bog
burde være pligtlæsning.
-- Jyllands-Posten


Det gør bogen egnet for den erfarne kinakyndige læser til at ajourføre sit
syn på situationen for menneskerettighederne i Kina, samtidig med at unge mennesker på gymnasieniveau også har en chance for at være med.

Bogen er nemlig bygget op, så al baggrundsinformation hentes i faktabokse, som er placeret de steder i bogen, hvor der netop er brug for den specifikke information, som de indeholder. Man kan altså vælge at søge yderligere information dér, eller man kan springe over, hvis man allerede er informeret.

Because of the law,
people know they have rights!
-- Wang Kan

Blandt de mange positive anmeldelser, som den danske version fik i 2010, skrev Historielærerforeningens anmelder, at den var
"en guldgrube af tidstypiske historiske kilder fra et Kina i rivende udvikling."

Udover den historiske kronologi bagerst i bogen fremhævede Historielærer-foreningens anmelder også de mange billeder i bogen - endnu et element, som appellerer til de unge læsere. Den ajourførte del af den engelske udgave af bogen indeholder naturligvis også både nye billeder samt nye faktabokse.

Derudover er der to helt nye elementer i den engelske version. For det første er der efter hvert kapitel henvisninger til relevante dokumentarfilm; nogle af dem vestlige, men mange af dem kinesiske. Gennem den seneste halve snes år er udbuddet af kinesiske dokumentarfilm vokset kraftigt, og de giver et unikt og spændende indblik i moderne kinesiske samfundsproblemer, som vestlige dokumentarfilm ikke kan give.

We have all kinds of
slogans, beautiful ones,
like those balloons
floating in the air. But
they never come down!
-- Wu Qing


Det andet nye element i den engelske version af bogen er et omfattende stikordsregister bag i bogen med sidehenvisninger til de steder, hvor man kan finde relaterede oplysninger.

Hvis du ønsker yderligere oplysninger om baggrunden for den engelske version af "Balancegang", kan du læse det foregående blog-indlæg.


                                        Gert Holmgaard Nielsen

Lørdag d. 5/6-2014

Ajourført engelsk udgave af 
Balancegang på trapperne

Den har været længe undervejs, men nu er det ganske vist: Balancegang udkommer om cirka en måned i en ajourført udgave på engelsk. Titel: Walking a Tightrope - Defending Human Rights 
in China.

Helt fra starten var det meningen, at Balancegang skulle udkomme på engelsk, men allerede samme 
år, som den danske udgave udkom - det var i 2010 - skete der ting, som gjorde, at den ikke kunne udkomme i en direkte oversat form.

Budskabet i bogen er jo, at der sker fremskridt for menneskerettighederne i Kina, men da demokratiforkæmperen Liu Xiaobo fik tildelt Nobels Fredspris, reagerede de kinesiske myndigheder så skarpt, at det var svært bare at lade bogen udkomme, som om intet var sket. 

Sidenhen var der kinesere, som prøvede at lancere en form for kinesisk Jasminrevolution, provokunstneren Ai Weiwei forsvandt sporløst og blev siden dømt for skattesvig - en dom kun få ikke anser for at være en politisk dom - og barfodsjuristen Chen Guangcheng stak af fra sin husarrest.

We no longer have an emperor.
We no longer have Confucius.
We have neither God nor Heaven.
So what do we have?
We have the law!
-- He Hairen

Hele tiden var der prominente eksempler på, at menneskerettighederne har svære kår i Kina, og så var det svært bare at påstå, at der hele tiden sker fremskridt. Jeg interviewede derfor de fleste af de medvirkende i bogen igen og gik i gang med at skrive og få oversat.

Det har været en lang proces, men resultatet er en bog, som tilbyder mere, end den danske version har gjort. Blandt andet er der henvisninger til et væld af dybdeborende kinesiske dokumentarfilm, der behandler de emner, som bogen kredser om (kvinders rettigheder, dødsstraf, børns vilkår, retssikkerhed og meget mere), og den historiske kronologi er ført helt op til lige før 25-året for massakren i Beijing 1989, som vi passerede i går.

Det er ikke en blåøjet bog, men den fastholder, at der med hensyn til menneskerettighederne vitterligt er sket fremskridt i Kina hen over de seneste 30-35 år. Tingene skal bare ses i et langt perspektiv, og der skal fortsat presses kraftigt på, for at der sker noget.

Det gør de medvirkende i bogen. De presser hårdt på. Fælles for dem er, at de alle er kinesere, de har aldrig været i fængsel, og de bruger den eksisterende lovgivning til at implementere de lovgivne rettigheder.

Så selvom Kinas kedelige 25-års jubilæum i går vil kunne få pessimisten frem i os alle igen, så skal vi måske prøve at se fremad og fortsat hjælpe med at presse på. For 25 år siden sad jeg som journalistelev på Lolland-Falsters Folketidende og kunne ikke se meget håb for kineserne. Da skrev jeg denne lille ting:

Tre små kinesere på Tiananmen
sad og råbte: "Ned med Deng Xiaoping!"
Så kom en soldat
spurgte, hvad der var galt.
Tre små kinesere på Tiananmen.
-- Gus

Det, der skete på Den Himmelske Freds Plads den 4. juni dengang, er stadig tabu i Kina i dag. Ikke desto mindre kan man altså stadig sige, at der er sket fremskridt med hensyn til menneskerettighederne.

Bogen udgives i håbet om, at Kina må finde en stabil vej frem mod lige rettigheder for alle.

                                        Gert Holmgaard Nielsen

Mandag d. 9/4-2012

En af Kinas førende moderne
demokratiforkæmpere er død

Han inspirerede 1980'ernes studenterungdom til at tænke tanker om demokrati, og han gjorde det i en sådan grad, at han i myndighedernes øjne var medansvarlig for studenterdemonstrationerne i Beijing i december 1986 og januar 1987.

Efter de endnu større demonstrationer i Beijing i 1989 blev han eftersøgt og måtte flygte via den amerikanske ambassade. Han og hustruen frygtede, at hvis han blev fanget, ville det koste ham en dødsdom.

Nu er han død. Fang Lizhi døde den 6. april i sit hjem i USA, 76 år gammel. Nyheden kom først frem i går.

Læs mere om Fang Lizhi på
Kinakontoret.com , hvor du også
finder links med mere information.

Egentlig var han astrofysiker af uddannelse, men hans karriere blev - som mange andres voldsomt forstyrret af Mao Zedongs politiske kampagner.

Sidenhen blev hans voksende agitation for demokratiske reformer i 1980'erne en større og større torn i øjnene på den nye landsfader Deng Xiaoping, og det gjorde også hans karriere besværlig. Da hans flugt til USA skulle forhandles på plads mellem USA og Kina, var Deng Xiaoping med i forhandlingerne - så vigtig en person var Fang Lizhi.

Ovenstående foto af Fang Lizhi er lånt fra hjemmesiden Philosophy of Science Portal. Det stammer øjensynligt fra en gang i 1980'erne.

                                        Gert Holmgaard Nielsen

Søndag d. 10/4-2011

Ai Weiwei som symbol
på retten til at kritisere

I dag er det præcis en uge siden, at den internationalt kendte avantgardekunstner Ai Weiwei blev anholdt i lufthavnen i Beijing. 

I flere dage anede ingen noget om, hvorfor han var blevet anholdt. Politiet har stadig ikke givet nogen oplysninger hverken officielt eller til den nærmeste familie, men de kinesiske medier har skrevet, at han står til at blive anklaget for økonomiske forbrydelser. Dog ingen detaljer.

Ai Weiwei er den mest prominente systemkritiker, der er anholdt, siden nobelpristageren Liu Xiaobo blev anholdt i december 2008. Dermed kan Ai Weiwei ende med at blive selve symbolet på kinesiske borgeres kamp de seneste måneder for retten til at kritisere systemet.

"Jeg var optimistisk med hensyn til
Kinas progressive udvikling og forholdet
til Taiwan. Ai Weiweis anholdelse har 
rystet mig. Når sådan noget sker på
fastlandet, hvordan kan taiwanesere
så undgå at blive bange?
-- Luo Shihong, taiwansk debattør

Siden forsøgene med at lancere en kinesisk version af Mellemøstens Jasminrevolution har myndighederne slået hårdt ned på alle aktivister, advokater, dissidenter, skribenter og andre, som på den ene eller anden måde udfordrer systemet. Ikke siden kampagnen mod Falun Gong i 1999 er der set en så massiv kampagne i Kina.

Læs mere om Ai Weiwei på Kinakontoret.com.

                                       Gert Holmgaard Nielsen

Onsdag d. 16/3-2011

Kina forøger presset på
menneskerettighederne


Kina og menneskerettighederne fortsætter med at skabe overskrifter i medier både her og i udlandet. Øvelsen går ud på at prøve at se en udvikling over tid, og gør man det, så kan man se visse forbedringer. På kort sigt kan man se mange problemer.

På den positive side kan man notere sig visse udtalelser fra visse af Kinas toppolitikere.

Premierminister Wen Jiabao mener, at det nu er på tide at indføre politiske reformer . Det sagde han i forgårs i direkte kinesisk tv og radio. I oktober sidste år sagde han på amerikanske CNN, at frihed og demokrati uundgåeligt vil finde vej til Kina.

Forskellen på de to udtalelser er, at den sidste netop faldt i kinesisk tv og radio i en direkte udsendelse. Tilmed faldt den få dage efter, at parlamentets formand, Wu Bangguo, havde givet udtryk for den stik modsatte holdning, nemlig at der ikke skal indføres hverken demokrati, flerpartistyre eller en adskillelse af den udøvende, den dømmende og den lovgivende magt. Også han fik taletid i direkte tv og radio.

Uenighed i toppen
Der er åbenlys uenighed i partitoppen. Spørgsmålet er, hvor dybt den stikker, for hvis Kinas Kommunistparti lærte noget af demonstrationerne på Den Himmelske Freds Plads i 1989, så var det, at det er vigtigt udadtil at udvise enhed. Vi må væbne os med lidt tålmodighed, inden det er til at sige hvilken vej, udviklingen reelt går.

"Der er stadig meget at
gøre i Kina i forhold til
menneskerettighederne."
-- Hu Jintao

På kort sigt synes den at gå den forkerte vej. Myndighederne har været særligt brutale i forbindelse med den kinesiske version af den mellemøstlige "Jasminrevolution" i februar og her i marts. Udenlandske journalister i Kina har normalt rimeligt frie arbejdsvilkår - i hvert fald sammenlignet med deres kinesiske kolleger - men i dette tilfælde har der været flere rapporter om chikane og decideret vold.

Big Brother er på vej
Avanceret overvågning af samtlige Beijing-borgeres mobiltelefoner er tilsyneladende allerede mulig. Hvis myndighederne har behov for det, kan de til enhver tid og i real time overvåge, hvor større forsamlinger bevæger sig hen i den kinesiske hovedstad, og endda hvor enkeltindivider befinder sig. De skal bare bede de kinesiske mobiltelefonselskaber om hjælp, og så får de den.

Men, som jeg beskriver det i bogen 'Balancegang', så er bevidstheden i den kinesiske befolkning om, at det enkelte individ i det mindste burde nyde visse basale rettigheder, stigende. Og der er mange, som prøver at påvirke udviklingen. I bogen beskriver jeg nogle af dem, som gør det inden for den kinesiske lovs noget uklare rammer.

Selv præsident Hu Jintao kan tilsyneladende bringes til at mene, at der skal arbejdes mere med menneskerettighederne i Kina. Da han var på officielt besøg i USA i januar, blev han på et fælles pressemøde med præsident Barack Obama presset til at sige, at "der er stadig meget at gøre i Kina i forhold til menneskerettighederne." Han var ikke meget for overhovedet at svare. I første omgang lod han som om, han ikke havde bemærket spørgsmålet.

                                        Gert Holmgaard Nielsen

Fredag d. 10/12-2010

Nobelprisen i den tomme stol 
ligner manglende balancegang
 
Ganske som ventet var Liu Xiaobo ikke til stede, da Nobels Fredspris blev overrakt på Oslos rådhus
i dag. Ja, den blev faktisk slet ikke overrakt, for der var ingen at overrække den til.
 
Liu Xiaobo selv afsoner en dom på 11 års fængsel, hans hustru, Liu Xia, sidder i husarrest, og alle, som kunne tænkes at ville modtage prisen på vegne af Liu Xiaobo, er blevet nægtet udrejse af Kina.
 
Derfor måtte nobelkomiteens formand, Thorbjørn Jagland, placere medalje og diplom på den tomme stol, hvor Liu Xiaobo skulle have siddet.

"Vi beklager, at prismodtageren ikke
er til stede. Han sidder isolationsfængslet
i et fængsel i Nordøstkina. Heller ikke hverken
prismodtagerens kone eller nærmeste familie
kan være her med os. Alene dette viser, at
det var rigtigt og på sin plads at give denne pris."
-- Thorbjørn Jagland

Før han placerede prisen på den tomme stol, talte Jagland om baggrunden for dette års tildeling af prisen. Han understregede, at den ikke blev givet til Liu Xiaobo for at fornærme nogen; tværtimod søgte han i talen at række hånden ud til den kinesiske regering, og han opfordrede til samarbejde. En væsentlig pointe, som tyder på balance i den kritik af Kina, som prisen naturligvis også er udtryk for.
 
Men Nobelprisen 2010 er af Kinas regering blevet taget fortrydeligt op, så umiddelbart vil vi ikke se Kina tø op. Tog Den Norske Nobelkomite fejl, da man valgte Liu Xiaobo? Kunne man have fået Kina til at tage imod opfordringen til samarbejde, hvis man havde valgt en anden kineser?

Kodeordet: Tålmodighed
Først situationen p.t.: Realiteten er, at det er Liu Xiaobo, som har fået tildelt prisen.
 
Hvad så nu? Nytter det? Vil denne pris, som prismodtageren ikke har været 
i stand til at tage imod, nytte? Hvilken betydning får den i Kina? Det spørgsmål blev jeg stillet, da jeg sad i studiet i TV2News sammen med studievært Kirsten Palmer, og skulle kommentere under den direkte transmission af overrækkelsesceremonien i Oslo Rådhus.
 
Og ja, jeg tror, at det nytter. Men vi vil ikke se effekten i morgen eller i næste uge. Vi taler om en tidshorisont på 10, 20 eller 30 år. Så lang tid tager det at ændre en samfundskultur, et politisk system og menneskers måde at tænke på (se yderligere diskussion på min hjemmeside om Kina). 

"Mange vil spørge, om ikke Kinas
svaghed - i al den styrke, som
landet udviser i disse dage - ligger
i, at man er nødt til at fængsle en
mand i 11 år, bare fordi han har
udtrykt sine meninger om, hvordan
landet bør styres."
-- Thorbjørn Jagland

Det er realiteten, når man arbejder langsigtet efter gældende kinesisk lov som de medvirkende i 'Balancegang' gør det - og det er i alles interesse, at refor-merne bliver indført i et tempo, så de har tid til at modne, inden at nye reformer bliver lagt oven på.
 
Prisen vil få flere og flere kinesere til at tænke over hvem, Liu Xiaobo er, og hvad han egentlig har gjort for at fortjene denne pris, og hvorfor mon landets ledelse er så oprørt over, at han overhovedet har fået den. En ny generation vil vokse frem med nye synspunkter, og en del af den generation vil blive Kinas kommende politiske ledere.

Støtte til internt pres
Og jeg tilføjede, at der er brug for det pres, som Den Norske Nobelkomite nu har lagt på den kinesiske regering i en tid, hvor færre og færre regeringer tør ytre sig kritisk i offentligheden. Det er blevet dyrt at kritistere Kina.
 
Norge har allerede betalt med aflyste forretningsforhandlinger og minister-besøg, men jeg tror på, at netop denne pris vil blive stående, den vil blive husket, og den vil trænge ind i bevidstheden hos den almene kinesiske borger og hjælpe til, at presset nedefra i befolkningen og op imod regeringen vil blive opretholdt. 

Skadelig pris
Men man kan også vælge at se på det fra en helt anden vinkel. Det har Danmarks måske største kender af kinesisk politik, lektor Clemens Stubbe Østergaard fra Aarhus Universitet, gjort. Og han har gjort det med henvisning til 'Blancegang'.
 
Clemens Stubbe Østergaard argumenterer i et blogindlæg for, at Nobelprisen kun vil skubbe Kina længere væk fra Vestens måde at tænke menneske-rettigheder på. 

"Vi siger tillykke med Nobels
Fredspris 2010 til Liu Xiaobo.
Hans synspunkter vil på langt
sigt styrke Kina. Vi fremsender
vore bedste ønsker for de
kommende år til ham og Kina."
-- Thorbjørn Jagland

Kort sagt mener han, at prisen med fordel kunne være gået til græsrods-organisation, kontorer eller folk med kendetegn som flere af de medvirkende i 'Balancegang': De, som arbejder konstruktivt for konkret at bedre vilkårene for den almene befolkning i modsætning til Liu Xiaobo, som har skabt sig mange fjender, og som har en mere elitær tilgang til emnet.
 
Østergaard mener, at Liu Xiaobo aldrig har opnået nogen folkelig appel. Til det kan man sige, at det også ville være svært, når han har været skiftevist overvåget eller fængslet konstant, siden han deltog i studenterdemonstra-tionerne i Beijing i 1989.
 
Alligevel kan det være, at han har ret i sit synspunkt. Uanset hvad, er fakta dog, at Liu Xiaobo nu har fået prisen, og så må vi prøve at få et så konstruktivt forløb ud af de kommende års udvikling i Kina, som det er muligt.
 
Status lige nu er dog, at Nobelkomiteens formand, Thorbjørn Jagland, som nævnt gav en balanceret tale i forbindelse med ceremonien for den tomme stol. Den kinesiske regering har derimod igen reageret ubalanceret og fremturende. Desværre. Med til den modernisering, som landet er inde i, hører, at man kan tage imod konstruktiv kritik.
 
                                        Gert Holmgaard Nielsen

Fredag d. 12/11-2010

'Balancegang' på Bogforum 2010:
Kom til debat om Kina og
menneskerettighederne
på Frydenlunds stand 78
  
Bogforum løb af stabelen i dag, og fortsætter weekenden igennem. Forlaget Frydenlund er naturligvis også til stede, nærmere bestemt på stand 78. Og søndag mellem 11.00 og 11.30 kan
du finde mig der, hvor jeg vil tale om Kina og menneskerettighederne, og om hvordan vi kan forholde os konstuktivt til menneskerettighedssituationen i Kina i dag - naturligvis med udgangspunkt i bogen 'Balancegang'.
 
Siden bogen udkom, har den største nyhed vedrørende menneskerettigheder-ne i Kina været tildelingen af Nobels Fredspris til samfundskritikeren Liu Xiao-bo. Det vil jeg naturligvis også komme ind på. 

Det var en meget væsentlig nyhed, som jeg diskuterede i Deadline i sidste måned, og så sent som i dag har jeg en kronik i Politiken, hvor jeg opfordrer politikerne til at vise det fornødne mod til fortsat kritik - konstruktiv kritik vel at mærke - af Kina, når der er grund til det. I tilfældet med Liu Xiaobo er der i den grad grund til det.
 
"Det er op til folket at
presse på for forandringer.
Lederne gør det ikke af sig selv."
-- Liu Xiaobo

 
Liu Xiaobo er blandt de, der har søgt at holde balancen i deres kritik af de kinesiske myndigheders forhold til menneskerettighederne. I bogen er han
kun nævnt kort under den historiske kronologi bagerst i bogen, men ikke desto mindre repræsenterer han hele bogens idé.
 
Men jeg vil naturligvis også komme ind på nogle af de medvirkende i bogen: Advokaten, græsrodsaktivisten, medieprofessoren, lokalpolitikeren og andre.
 
Kom og hør om kinesernes eget bud på en konstruktiv måde at forbedre men-neskerettighederne i Kina på. Hvordan hjælper vi politiet til at få tilståelser frem uden tortur? Hvordan kan dødsstraffen afskaffes? Hvordan kan det gøres, uden at myndighederne bliver nervøse og slår igen i stedet for at lytte, sådan som de gjorde over for Liu Xiaobo? Liu Xiaobo fik som bekendt 11 års fængsel for blandt andet at opfordre til flerpartistyre og pressefrihed.

Billedet ovenfor? Det er medieprofessoren Wang Sixin, som er en af de med-virkende i bogen. I sommer var jeg i Kina og opsøgte alle de medvirkende for at give dem et eksemplar af den bog, som de har hovedrollerne i.

Wang Sixin deltog blandt andet i et radioindslag, som jeg lavede til P1's nu hedengangne Refleks i juni 2004 om pressefrihedens vilkår.

                                        Gert Holmgaard Nielsen

Fredag d. 5/11-2010

Garvet kender af Kina
anbefaler 'Balancegang'
 
 
Nils Thostrup har rejst i Kina siden midten af 1970'erne, skrevet artikler og udgivet bøger om landet, så han har en god fornemmelse af, hvor kineserne står i dag. Han kender til deres daglige balancegang, og derfor er han heller ikke i tvivl, når han anbefaler bogen af samme navn.
 
I sin anmeldelse i det seneste nummer af tidsskriftet Danmark-Kina gennemgår han flere eksempler fra bogen for at understrege sine pointer.
 
Han lader på den måde så at sige bogen tale for sig selv, og han nøjes med at konkludere, at "det er en læseværdig bog ... og den vil være tankevækkende ikke mindst for dem, der måtte have et lidt ensidigt billede af, hvad der er for og bag på den kinesiske medalje."
 
Læs mere under menupunktet Anmeldelser.
 
                                        Gert Holmgaard Nielsen

Lørdag d. 9/10-2010

Liu Xiaobo tabte balancen
og vandt Nobels fredspris

 
En af de mest fremtrædende ledere af studenter-demonstrationerne på Den Himmelske Freds Plads i Beijing 1989 fik i går tildelt Nobels fredspris. Mod-tageren, den 54-årige Liu Xiaobo er for tiden i gang med at afsone en dom på 11 års fængsel for at have forsøgt at "omstyrte staten".
 
Tildelingen af Nobels fredspris
til Liu Xiaobo er den største lussing
til den kinesiske regering med hele
verdenspressen som vidne siden
opstanden i Beijing i 1989.

 
Liu Xiaobo er en mand, som udstråler ro og alt andet end oprørskhed. Freelancejournalist Thomas Aue Sobol, som mødte Liu i 2008, betegner ham som "en blød mand", og han fortæller, hvordan Liu på en serviet nedskrev princippet for sin kamp for menneskerettighederne i Kina: "At balancere på kanten". Altså et princip helt i tråd med de medvirkende menneskerettigheds-forkæmpere i min bog 'Balancegang' (Liu Xiaobo optræder dog ikke selv i bogen).
 
Men Liu Xiaobo mistede balancen. Det gjorde han, da han involverede sig i arbejdet med at nedskrive det såkaldte Charther '08 i december 2008. Det var en opfordring til regeringen blandt andet om at indføre flerpartistyre, presse-frihed, akademisk frihed og at afskaffe paragraffen om "omstyrtelse af staten" i straffeloven. Han blev anholdt dagen før, charteret blev offentliggjort, og et år senere blev han idømt 11 års fængsel ironisk nok for netop forsøg på "omstyrtelse af staten".
 
Liu Xiaobo har fået Nobels
fredspris. Hvad nu? Se
Deadline fra selve dagen.

 
Der er nu tre kinesere, som har vundet nobelpriser, men set med den kinesiske regerings øjne er de alle tre de forkerte vindere af de forkerte priser. Tibetanernes landflygtige åndelige leder Dalai Lama vandt fredsprisen i 1989 i kølvandet på massakren i Beijing efter studenterdemonstrationerne, mens forfatteren Gao Xingjian vandt litteraturprisen i sit franske eksil i 2000. Og nu har en fængslet "forbryder" vundet fredsprisen i 2010.
 
Når det blev charteret, som denne gang fældede Liu Xiaobo (det er fjerde gang, at han sidder i fængsel), var det fordi han forsøgte at skabe opbakning fra en række fremtrædende akademikere. Omkring 300 skrev under, og efter-følgende skrev omtrent 10.000 andre under på anmodningen til den kinesiske regering. I Kina er det ikke forbudt at have sine egne meninger om samfun-det, men hvis man uden officiel tilladelse prøver at organisere en masse mennesker om bestemte holdninger, slår myndighederne til, for så er der risiko for oprør.
 
Det er den balancegang, som de medvirkende i min bog stadig forsøger at holde. I Deadline på DR2 var jeg i går inde for at fortælle om implikationerne ved Liu Xiaobos pristildeling, og det var jeg sammen med Thomas Aue Sobol og Nis Høyrup Christensen, der er kinakonsulent hos Dansk Industri. Her kom bogen 'Balancegang' naturligt nok på bordet endnu en gang. 
 
Se Deadline om Liu Xiaobo her.
New York Times om Liu Xiaobo.
Liu Xiaobo på Youtube.
Thomas Aue Sobols artikel om studenterlederne.

Se også Gate of Heavenly Peace, den endegyldige dokumentar om opstanden på Den Himmelske Fredsplads. Den er fra 1996, varer i cirka tre timer, og den er spændende som en krimi.

Men ikke bare det: Dokumentaren er helt essentiel, hvis man vil forstå Kina, som vi kender det i dag. Liu Xiaobo er blandt de interviewede. Denne version er tekstet på både engelsk og kinesisk.

                              Gert Holmgaard Nielsen

Fredag d. 3/9-2010

Danske skoler opfordres
til at bruge 'Balancegang'
i undervisning i flere fag
 
'Balancegang' har indirekte fået Undervisningsministeriets blå stempel. Ministeriet driver en hjemmeside, EMU, der beskrives som Danmarks undervisningsportal og en af Undervisningsministeriets hovedindgange til uddannelsesområdet. Hjemmesiden har en kinaportal, hvor der er lagt en række forslag ud til opgaver, som alle tager udgangspunkt i bogen.
 
Opgaverne dækker områder som dansk, samfundsfag, historie, filosofi, religion og billedkunst.
 
Der er blandt andet forslag til diskussion om interviewteknikken, der er brugt. Der er også forslag om analyse af bogens mange fotografier, og der er oplæg til diskussion af det karakteristiske for forholdende i Kina og den kinesiske tankegang.
 
'Balancegang' er dermed på vej mod en del af det publikum, som den var tiltænkt: De unge under uddannelse, som har brug for at lære så meget som muligt om den kommende asiatiske stormagt.

                              Gert Holmgaard Nielsen

Onsdag d. 1/9 2010

Historielærerforeningen giver
topanmeldelse af 'Balancegang'
 
I det nyeste nummer af tidsskriftet Noter får bogen 'Balancegang' over tre en halv side en meget rosende anmeldelse af Thomas P. Larsen.
 
Han skriver blandt andet, at bogen er "en guldgrube af tidstypiske historiske kilder fra et Kina i rivende udvikling."
 
I tidsskriftet, som udgives af Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF, er Larsen nærmest uforbeholden i sin anbefaling af 'Balancegang' til brug i under-visningen på gymnasiet og hf.
 
Læs flere af anmelderens begejstrede roser til 'Balancegang' under menu-punktet Anmeldelser her til venstre.
 

                              Gert Holmgaard Nielsen

Lørdag d. 24/7-2010

'Balancegang's unikke vinkel på
Kina og menneskerettighederne
høster stor ros hos Information
 
"'Balancegang' vil nuancere debatten om Kina, og det gør den glimrende", skriver dagbladet Informations anmelder i avisen den 6. juli. Og han tilføjer: "Vi har alle presserende behov for at forstå mere af kinesernes virkelighed, hvis verden også fremover skal hænge ordentligt sammen."
 
Anmelderen er den hæderkronede journalist Martin Breum, som var med til at modtage journalistikkens fornemste pris, Cavlingprisen, i 1980'erne, da den blev tildelt redaktionen på det nu heden-gangne Månedsbladet Press, som han havde været med til at grundlægge kun et par år tidligere. 

Senere har Breum været dybt involveret i arbejde for International Media Support, der med økonomisk støtte fra den danske stat bistår medier i tredje-verdenslande, herunder Kina. Han er for tiden på orlov fra sit værtsjob på DR2's Deadline for at arbejde med konkrete projekter her. 

Læs mere om Breums anmeldelse under punktet Anmeldelser her til venstre eller læs selv hele anmeldelsen på Informations hjemmeside
 
Læs om IMS's arbejde med Kina.
 
Læs Martin Breums blog om Kina.

                                        Gert Holmgaard Nielsen

Torsdag d. 1/7-2010

Menneskerettighedsjournalist
giver ros til 'Balancegang'
 
Kinabladet bringer i sit sommernummer en to-siders anmeldelse af 'Balance-gang'. Det er journalisten Henrik Døcker, tilknyttet Institut for Menneske-rettigheder, der har skrevet den. 
 
Når man tænker på, at jeg har skrevet 'Balancegang' i samarbejde med instituttet, kunne man sige, at det ikke umiddelbart var det naturligste valg af en kritiker, men Døcker er kritisk. Læs mere om hans syn på bogen under 'Anmeldelser' i menuen til venstre.
 

                                                  Gert Holmgaard Nielsen

Lørdag d. 12/6-2010

Fire stjerner fra JP
til 'Balancegang'
 
Morgenavisen Jyllands-Postens korrespondent i Kina, Jes Randrup Nielsen, giver 'Balancegang'
fire stjerner i en begejstret anmeldelse.
 
Jes Randrup Nielsen har været Jyllands-Postens korrespondent i Kina siden 2004, og er den danske journalist, som har dækket Folkerepublikken mest massivt.
 
Han skriver blandt andet: 'Bogen er en af ganske få seriøse Kina-bøger, der
er skrevet på dansk i de senere år, og Gert Holmgaard Nielsen trækker på
sin store Kina-erfaring for at skildre udviklingen på menneskeretsområdet'.
 
Læs mere under menupunktet 'Anmeldelser' via menuen her til venstre. 
 
Sidste gang JP omtalte bogen, troede jeg fejlagtigt, at det var en anmeldelse. Det viste sig at være en klumme, men selvom bogen allerede da blev rost til
skyerne af avisens seniorkorrespondent Tor Tolstrup, så er den altså i dag i avisen igen, og har nu fået endnu flere gode ord med på vejen.


                                                  Gert Holmgaard Nielsen

Torsdag d. 27/5-2010

Hvordan kan man diskutere
menneskerettigheder åbent 
i et autoritært land som Kina?
 
'Balancegang' er en bog om, at der vitterligt sker fremskridt for menneskerettighederne i Kina. Det
er en bog, hvor 12 kinesere fortæller om, hvordan
de inden for lovens rammer arbejder for at udvide rettighederne for deres medborgere. De må bare stadig være forsigtige: Mydighederne skal presses sådan, at de vælger at lytte i stedet for at slå igen. 
 
Men kan det overhovedet lade sig gøre i et land som Kina? For de 12 i bogen, ja. Og også for en hel del andre. Men nytter det så?
 
Om kinesernes eget arbejde for
menneskerettighederne nytter? Ja,
det kan vi jo diskutere - skal vi sige
om et halvt års tid i Bogforum 2010? 
 
Mit forlag, Frydenlund, har bedt mig om at holde et foredrag på bogmessen i Forum om tilblivelsen af bogen og om de metoder, som de medvirkende i bogen arbejder efter. Bagefter er der mulighed for, at du kan stille spørgsmål. Bogforum 2010 holdes i dagene den 12. til den 14. november.
 
Du har ret: Der er lang tid til. Og jeg ved ikke engang præcis hvor i program-met, jeg bliver placeret. Men sæt et kryds i kalenderen alligevel og prøv i mellemtiden via medierne at følge lidt med i, hvad der sker i Kina. Måske går det lidt tilbage, måske går det lidt frem. Faktum er, at over de seneste tre årtier er det sammenlagt gået fremad. 
 
Her er en sjælden chance for at være med i en debat om Kina og menneske-rettighederne, hvor vi som udgangspunkt ser på fremskridtene.
 
Bogforum er den største samlede præsentation af bøger på dansk grund. Forlaget Frydenlund har også en stand på messen. Det er stand 78.
 

                                                  Gert Holmgaard Nielsen

Søndag d. 9/5-2010

Jyllands-Posten først med 
anmeldelse af 'Balancegang'
 
Morgenavisen Jylland-Posten bringer som det før-ste medie en egentlig anmeldelse af 'Balancegang'. Anmeldelsen er udelukkende positiv, og uddrag af den kan læses under det nye menupunkt 'Anmel-delser' her til venstre. Her vil jeg samle alle de kommende anmeldelser, mens andet nyt om bo-gen fortsat vil være at finde her, hvor du læser lige nu. Blandt de nyheder, som jeg håber at kun-ne bringe, kunne være oplysninger om en eventuel engelsksproget version af bogen. Det undersøges lige nu, om det er muligt at få bogen oversat og ud-givet på et engelsk forlag.

                                        Gert Holmgaard Nielsen

Søndag d. 2/5-2010

'Balancegang' i Politiken
på arbejdernes kampdag
 
Mens vi venter på mediernes anmeldelser af 'Balancegang', har bogen været nævnt i forbifarten af Politikens debat-redaktør, Lars Hedebo Olsen. I sin lørdagsklumme i går iro-niserer han over danskernes meget afslappede forhold til den halve fridag, som arbejdernes internationale kampdag den 1. maj først og fremmest repræsenterer for flertallet i Danmark i dag, og han sammenligner med de ofte virkelig barske forhold, som de kinesiske arbejdere lever under. I klummen nævner han 'Balancegang', fordi han i forbindelse med bogens præsentation i København mødte Wang Kan, der netop arbejder for at fremme de kinesiske migrantarbejderes vilkår, og han forklarer, hvor-dan Wang Kan beskrev migrantarbejdernes indgroede mistro til den officielle kinesiske fagforening (Kina har kun én lovlig fagforening). Wang Kan forklare-de blandt andet, at hvis man ville have migrantarbejdernes tillid, så var det bedre at komme til dem som repræsentant for en græsrodsorganisation for migrantarbejdere.

Lars Hedebo Olsen slutter med et lønligt håb om, at de kinesiske arbejdere en gang i fremtiden vil kunne lytte til taler om international solidaritet, mens de som danskerne tager sig en ordentlig tår - "hvis de da ikke finder på noget mere fornuftigt at bruge kampdagen til". Men han konstaterer, at de indtil da vil knokle løs, mens deres rettigheder lige så stille forbedres bid for bid.
 
Jeg vil i det omfang, at jeg selv opfanger omtalerne af 'Balancegang' i medier-ne, henvise til dem her på hjemmesiden. Anmeldelserne og anden omtale vil blive citeret under et særligt menupunkt, som vil blive oprettet i menuen til venstre lige under 'Nyheder om bogen'. Titlen bliver 'Pressen skrev'.

                                        Gert Holmgaard Nielsen

Onsdag d. 28/4-2010

Balancegang i P1 Morgen II


Via Danmarks Radios hjemmeside er det muligt at høre Mette Hovmands interview af mig i mandags. Jeg var i P1 Morgens studie for at tale om ’Balan-cegang’. Mette Hovmand nævner Yue Liling (bille-det), som optræder i bogens første kapitel, og spørger blandt andet, om ikke at det er overraskende, at menneskerettighederne bliver diskuteret på højt niveau i Kina. Som det fremgår af bogen, er det bestemt ikke overraskende mere. Sagen er, at det i virkeligheden er mange af os her i Vesten, der ikke har fulgt med, og som hænger fast i de nemme fordomme om, at alt nyt om menneskerettigheder i Kina er dårligt nyt. Bogen ’Balancegang’ giver en lang række eksempler på, at der er masser af kinesiske initiativer i gang for at få skabt en positiv udvikling. Samtidig lægger bogen ikke skjul på, at der fortsat sker en masse krænkelser af menneskerettighederne.

 

Indslaget er en del af P1 Morgens anden time, og det ligger 39 minutter inde i udsendelsen, som kan findes på dette link:


P1 Morgen

http://www.dr.dk/design/www/AudioMiniPlayer/miniplayer_window.html?test=0&mediaQid=1539453&ErrorCode=true&title=Hør udsendelse:


Som nævnt optrådte jeg også i Go’ Morgen P3 på udgivelsesdagen, men re-daktionen på Go’ Morgen P3 lægger ikke udsendelserne ud på nettet. Det skyldes, at der i løbet af programmet spilles meget musik, som der er copy-right på.

                                        Gert Holmgaard Nielsen

Tirsdag d. 27/4-2010

Præsentationen af Balancegang:
Kinabladet bringer reportage
 
For de, der ikke var til stede ved præsentationen
af 'Balancegang' i fredags på Institut for Menneske-rettigheder, er der nu mulighed for at læse, hvor-dan Hatla Thelle, Wang Kan samt undertegnede be-skrev menneskerettighedernes vilkår i dagens Kina. For da bogen blev præsenteret, sad Tv-avisens tid-ligere medarbejder Flemming Poulsen på forreste række. Flemming Poulsen har i mange år været pri-mus motor på Kinabladet, som udgives af Dansk-Kinesisk Forening en gang i kvartalet. Bladet er p.t. ved at omlægge sin hjem-meside, så det kan supplere den fysiske udgivelse ved løbende at publicere visse artikler på nettet, og dermed tilbyde et mere aktuelt billede af Kina til sine læsere. Flemming Poulsens reportage fra præsentationen af 'Balancegang' på Institut for Menneskerettigheder er et af de første forsøg i den retning. Se-nere vil Kinabladets hjemmeside få et nyt og meget mere tidssvarende layout.

Reportagen kan findes på www.kinabladet.dk. Vælg linket under overskriften 'Aktuelle artikler' og find så linket i teksten under overskriften 'Den lange march mod demokrati'.

Jeg er selv blevet ulønnet medlem af redaktionen. Kinabladet udgives fire gange om året med en bred vifte af artikler om Kina fra forskellige vinkler: Den politiske, den sociale, den kulturelle, den økonomiske etc. En række 
velrenomerede eksperter og kinakendere skriver jævnligt i bladet.

                                        Gert Holmgaard Nielsen

Mandag d. 26/4-2010

Balancegang i P1 Morgen
 
I morges var jeg endnu en gang i radioen for at tale om 'Balancegang' - denne gang i P1 Morgen. Hovedbudskabet var, at det er vigtigt, at have
en nuanceret forståelse for, hvad der foregår i Kina, hvis vi også vil tages alvorligt af kineserne. Indtil nu har det ikke været muligt for mig at lægge links ud til hverken min optræden i P3 eller P1, men det vil blive gjort i samme øjeblik, at de tekniske detaljer er blevet udredet.

                                        Gert Holmgaard Nielsen

Lørdag d. 24/4-2010

Balancegang har fået god
modtagelse i medierne 
 
Bogen 'Balancegang' blev udgivet i går, og den har haft mediernes interesse fra starten. Det lader til,
at den har ramt en blind plet i vores syn på Kina, nemlig det fatum at kineserne faktisk har lovgivne rettigheder, og at de i højere og højere grad også kan nyde disse rettigheder i virkeligheden. Bogen rammer tilsyneladende også en anden blind plet: Kine-serne er i stand til at arbejde professionelt inden for den kinesiske lovs ram-mer for at sikre og udvide deres rettigheder. Der findes en stor gruppe af veluddannede kinesere, som kaster sig ud i de mange detaljerede projekter, som skal til for at fremme menneskerettighederne. Fælles for de medvirkende i bogen er, at de alle har nydt godt af støtte fra Institut for Menneskerettig-heder.

Ved præsentationen på Institut for Menneskerettigheder var cirka 25 interes-serede mødt op for at lytte til instituttets seniorforsker Hatla Thelle, til under-tegnede og ikke mindst til dagens hovedperson Wang Kan (billedet), som re-præsenterede de medvirkende i bogen. Han optrådte senere i DR2's Deadline, og på nedenstående link kan du få et godt rids af, hvad han talte om ved bogens præsentation tidligere på dagen. Indslaget er udsendelsens sidste og begynder efter 18 minutter:
 
Deadline:

http://www.dr.dk/odp/player.aspx?uniqueid=362405&mt=newstab&st=news_TVAvisen&furl=http%3A//www.dr.dk/odp/default.aspx%3Ftemplate%3Dnyhed%26guid%3DDR2201004232230%26autoplay%3D0%26back%3Ddefault.aspx%253ftemplate%253dnyheder%2526day%253d0 
 
På Danmarks Radios hjemmeside blev der på bogens udgivelsesesdag lagt en omtale, som tilfældigvis også kom til at handle om Wang Kan. Artiklen kan læses via dette link:
 
Dr.dk
http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2010/04/22/092407.htm
 
Undertegnede var samme morgen gæst i Go' Morgen P3, og vil også optræde i P1 Morgen på mandag den 26. april klokken 07.40

                                        Gert Holmgaard Nielsen

Fredag d. 23/4-2010

Præsentationen af Balancegang:
Wang Kan i Deadline på
bogens udgivelsesesdag

Hvis man ikke har mulighed for selv at komme og høre Wang Kan tale om arbejdsret i Kina til præ-sentationen af 'Balancegang' på Institut for Menneskerettigheder i eftermid-dag, har man i stedet mulighed for at opleve ham i DR2's Deadline i aften klokken 22.30. Her vil aftenens vært, Adam Holm, blandt andet interviewe Wang Kan om hans arbejde med græsrodsarbejde og arbejdet med at lære kinesiske ufaglærte arbejdere, hvordan de sikrer sig, at de også i virkelig-heden kan nyde deres lovfæstede rettigheder. Derudover har et af de lands-dækkende dagblade bud efter den unge græsrod, som nu foruden græsrods-arbejdet tillige arbejder som lektor på China Institute for Industrial Relations
i Beijing.

Undertegnede er tilkaldt til et interview i Go' Morgen P3 klokken 08.10 her til morgen, og på mandag vil jeg blive interviewet i P1 Morgen klokken 07.40. Det ser altså ud til, at der bliver rig mulighed for at orientere sig om bogen, som er på gaden i dag. Men særligt glæder det mig, at de danske medier er interesserede i at tale direkte med Wang Kan. Via ham kan seerne og læser-ne få en personlig beretning fra Kina om menneskerettigheder set ud fra en arbejdsretlig synsvinkel, netop fordi han har arbejdet med de helt konkrete problemer, som millioner af kinesiske arbejdere står midt i hver dag.

                                        Gert Holmgaard Nielsen

Torsdag d. 22/4-2010

Præsentationen af Balancegang:
Arbejdsretsgræsroden klar
til at tage imod interviews

De danske mediers mulighed for at interviewe en kinesisk arbejdsgræsrod blev i går sikret, da Wang Kan landede til tiden i går aftes i Københavns Lufthavn. Askeskyen fra Island havde som ellers frygtet ikke voldt problemer. Siden redaktionen af bogen sluttede, har Wang Kan afsluttet sine studier, og han er i dag lektor på China Institute of Industrial Relations. Men uanset titlen på hans visitkort står han stadig til rådighed for de medier, som ønsker at benytte sig af muligheden
for at tale med en førstehåndskilde om arbejdsretten, der udgør et af Kinas mange kontroversielle problemer med menneskerettighederne.

I dag deltager Wang Kan i et seminar på Institut for Menneskerettigheder, der fungerer som hans vært, og i morgen eftermiddag vil han på et åbent arran-gement samme sted, hvor bogen 'Balancegang' præsenteres, fortælle om de arbejdsretlige vilkår i Kina i dag.

Præsentationen af 'Balancegang' foregår på Institut for Menneskerettigheder
på Wilders Plads 8 H i møderum Nordskov på 3. sal. Det sker i tidsrummet
fra klokken 14 til 16.30. Gratis adgang, alle er velkomne. Kom og lyt, kom
og spørg.

                                        Gert Holmgaard Nielsen

Onsdag d. 21/4-2010

Præsentationen af Balancegang:
Wang Kan er nu på vej
på trods af askeskyen

Den kinesiske arbejdsretsgræsrod Wang Kan sidder nu klokken 09.15 dansk tid i SAS' afgang SK996 fra Beijing, og er på vej mod København for at deltage i præsentationen af bogen 'Balancegang'. Flyet let-tede for en lille halv time siden. Der har indtil tid-ligt i morges hersket usikkerhed omkring, hvorvidt han ville være i stand til at komme, og årsagen er naturligvis askeskyen efter det islandske vulkanudbrud forleden. Enkelte luft-havne i Europa åbner nu i begrænset omfang for flytrafik igen, og Københavns Lufthavn er en af dem. SK996 er dermed sikker på at kunne lande som plan-lagt, og flyet er derfor afgået her til morgen klokken 08.55 dansk tid.

Det betyder, at tilbudet til den hjemlige presse fortsat står ved magt: Wang Kan stiller op til interviews i det omfang, medierne henvender sig. Han kan fortælle om, hvordan den arbejdsretlige situation er i Kina lige her og nu i dag. Hvordan sikrer man ordentlige lønforhold for den kinesiske arbejder? Ja, hvordan sikrer man, at lønnen overhovedet bliver udbetalt? Hvordan er de kinesiske arbejderes retsstilling, hvis de bliver uenige med deres arbejds-giver, og må trække arbejdsgiveren i retten? Og virker den nye kontraktlov efter hensigten? Loven trådte i kraft pr. 1. januar 2008, og fastslår, at alle ansatte har krav på en kontrakt med deres arbejdsgiver.

Der er masser af helt grundlæggende rettigheder, som der fortsat skal kæm-pes for at sikre, selvom de nu er lovfæstede. Wang Kan har har hjulpet mange arbejdere i konkrete sager, så han ved præcist, hvor skoen trykker. Her er muligheden for at tale direkte med en kinesisk græsrod, som tør fortælle, og som endda taler et fortrinligt engelsk.

Wang Kan lander i aften i Københavns Lufthavn, og flyver efter planen tilbage til Beijing på lørdag. Præsentationen af 'Balancegang' foregår på fredag den 23. april mellem klokken 14 og 16.30 på Institut for Menneskerettigheder, Wilders Plads 8 H i møderum Nordskov på 3. sal. Alle er velkomne, og der er gratis adgang.

                                        Gert Holmgaard Nielsen

Fredag d. 9/4-2010

Præsentationen af Balancegang:
Kinesisk græsrod står til
rådighed for interviews

Når Wang Kan kommer til Danmark i dagene inden lanceringen af "Balancegang", vil han også stå til rådighed for interviews. Dansk presse får hermed muligheden for at tale med en ung, fremadrettet og seriøs kinesisk arbejdsretsgræsrod, der tilmed taler et glimrende engelsk.

Hvordan sikrer man kinesiske lønmodtageres rettigheder, som ganske vist burde være garanteret via en meget fin lovgivning, men hvor virkeligheden ikke altid står mål med lovens bogstav? Wang Kan er en åben, humoristisk og ikke mindst optimistisk ung mand - men han er ikke naiv. Han er klar til at fortælle om, hvor de alvorlige problemer er, og hvor han kan se muligheder for løsninger.

                        
                Gert Holmgaard Nielsen

Torsdag d. 8/4-2010

Præsentationen af Balancegang:
Kinesisk græsrod kommer til
Danmark for at fortælle om
migrantarbejderes rettigheder

Når bogen Balancegang udgives og præsenteres på Institut for Menneskerettigheder, er vi så heldige,
at vi kan byde velkommen til en kinesisk græsrod. Wang Kan, som i dag er 35 år, har været med til
at grundlægge to kinesiske græsrodsorganisationer, som har arbejdet for at sikre rettighederne for de op mod 200 millioner migrantarbejdere, der rent fysisk bygger det moderne Kina op (læs mere i menuen til venstre om migrantarbejderne). Wang Kan har netop fået sit danske visum, og han forventes at ankomme til Danmark et par dage før, bogen udkommer.

Hvad gør man som almindelig ufaglært arbejder, når ens arbejdgiver nægter at udbetale ens løn? Det er en ganske almindelig foreteelse i Kina, og Wang Kan har blandt andet lavet kurser, hvor migrantarbejdere via rollespil kan lære, hvordan de skal håndtere sådan en sag i retten.

Wang Kans ankomst betyder, at når vi lancerer bogen fredag den 23. april, så vil alle, som kommer, få mulighed for at høre om nogle af Kinas udfordringer med menneskerettighederne på det arbejdsretlige område fra en ægte kinesisk græsrodsmedarbejder, en førstehåndskilde, en person, som i detaljer ved, hvor ikke bare problemerne men også mulighederne for en løsning på problemerne ligger. Og han er naturligvis også villig til at svare på spørgsmål.

                                        Gert Holmgaard Nielsen

Tirsdag d. 6/4-2010

Præsentationen af Balancegang:
Sæt kryds i kalenderen 

Tid og sted for præsentationen af Balancegang er nu endeligt fastsat. Det bliver fredag den 23. april klok-ken 14 til 16.30 i Institut for Menneskerettigheders lokaler på Wilders Plads 8 H, Amager, i møderum Nordskov på 3. sal.

Vi byder alle interesserede til at komme og høre om baggrunden for tilblivelsen af bogen samt at stille spørgsmål. Er der reelt noget håb for menneskeret-tighederne i Kina, når vestlige medier nærmest hver uge rapporterer om arresterede kinesiske menneskerettighedsaktivister? Hvilke muligheder har kineserne i virkeligheden for diskussioner om menneskerettighederne uden
at risikere problemer? Hvor åbne tør de være over for vestlige medier? Er kinesernes stadigt flere lovfæstede rettigheder udtryk for et ægte ønske fra den kinesiske regerings side om at skabe reelle forbedringer, eller er det bare papirrettigheder? Kom og lyt, kom og spørg.

                                       Gert Holmgaard Nielsen

Tirsdag d. 30/3-2010

Bogen præsenteres
på instituttet

Balancegang vil blive præsenteret på Institut for Menneskerettigheder på udgivelsesdagen den 23. april. Selve tidspunktet for præsentationen er dog endnu ikke fastsat. Det er planen, at jeg og Hatla Thelle, der er seniorforsker på instituttet, vil fortælle om baggrunden for bogen og om omstændighederne for dens tilblivelse i Kina. Samtidig vil vi naturligvis også komme ind på forholdene for menneske-rettighederne generelt i Kina i dag, og der vil derudover være mulighed for diskussion af bogen. Hvor følsomt er et emne som menneskerettigheder for den kinesiske regering i dag? Hvor troværdige er de enkelte medvirkende i bogen? Mødet vil være åbent for alle relevante spørgsmål i den forbindelse.

Derudover planlægger vi en lille overraskelse i forbindelse med lanceringen, men det er for tidligt at røbe, hvad den går ud på. 

                                        Gert Holmgaard Nielsen

Sonja Iskov 01.06.2010 14:28

Kære Gert

Tak for boger, jeg glæder mig til at læse den.

Kærlig Hilsen

Sonja Iskov

| Svar

Nyeste kommentarer

15.12 | 20:11

She is a criminal person. And Not at all what it Looks like.

14.06 | 04:15

Gratulerer med de fine omtaler i JP.

01.06 | 14:28

Kære Gert

Tak for boger, jeg glæder mig til at læse den.

Kærlig Hilsen

Sonja Iskov

24.04 | 10:56

Endelig positive meldinger i bogform om ændringer i Kina. Netop hjemvendt fra 10 år i Kina og véd der er mange små gode tegn på positiv udvikling på området.