Juridiske minefelter
Mo Shaoping er en blandt en mindre gruppe modige forsvarsadvokater, der ikke er bange for at forsvare klienter, som kæmper for menneskerettighederne. Men det er en tjans, der kan få store personlige omkostninger. (Foto: GHN)
Det kræver personligt mod at være forsvarsadvokat

Yang Songcai

Yang Songcai er uddannet advokat. Da han var aktiv sørgede han så godt, som han kunne, for ikke at tage nogen straffesager, selvom han ifølge loven var for-
pligtet til at tage to om året. 

Årsagen var, at han var for bange for at skabe pro-
blemer for sig selv, hvis han viste sig for dygtig til   at forsvare en klient. 

I løbet af knap en halv snes år tog han "halvanden sag", som han selv siger.

Netop i den "halve" sag var det ved at gå galt, da han og hans kollega endelig langt om længe fik mulighed for at se deres klient. I  bogen fortæller han historien: 

"Efter ti minutter spurgte vi vores klient, om han var blevet tortureret. Han græd og nikkede, og så afbrød anklagerne mødet med det samme. For klientens skyld var vi nødt til at trække os ud af sagen, og vi bad hans kone om at finde en anden forsvarer. Vi kunne tydeligt mærke truslen fra anklagerne."


"Som advokat er det bedst, at man
ikke arbejder alene med en straffesag.
Hvis politiet anklager én for et eller andet
for at forhindre en retfærdig
dom, så kan to
advokater vidne for
hinanden. Det er naturligvis
dyrt,
men retfærdighed er dyrt."
-- Yang Songcai


I dag er Yang Songcai forsker og daglig leder af menneskerettighedscentret på Kanton Universitet, hvor han er med til at arrangere kurser i menneske-rettigheder for betjente, dommere, anklagere og også for enkelte udvalgte journalister.

Efter først at have forsvoret, at han nogensinde ville turde arbejde med menneskerettigheder, er han nu lige så sikker på, at det er det, han kom-
mer til at beskæftige sig med resten af livet. 

Der bliver mere trygt ved anklagebænken, hvis politiet kommer en ekstra tur på skolebænken, og i bogen fortæller han blandt andet om, hvad der bliver undervist i, når der står menneskerettigheder på skemaet.


| Svar

Nyeste kommentarer

15.12 | 20:11

She is a criminal person. And Not at all what it Looks like.

14.06 | 04:15

Gratulerer med de fine omtaler i JP.

01.06 | 14:28

Kære Gert

Tak for boger, jeg glæder mig til at læse den.

Kærlig Hilsen

Sonja Iskov

24.04 | 10:56

Endelig positive meldinger i bogform om ændringer i Kina. Netop hjemvendt fra 10 år i Kina og véd der er mange små gode tegn på positiv udvikling på området.