Politiet
Politiet er underfinansieret og mangler grundlæggende viden om efterforskning. Professor Li Buyun prøver at afhjælpe gennem undervisning. (Foto: GHN)
Politiet på skolebænken
Li Buyun

Li Buyun er den ældste af de medvirkende i bogen. Da han blev interviewet til bogen, var han 77 år. 

Ifølge eget udsagn har han kontinuerligt arbejdet for at sikre menneskerettighederne i sit hjemland helt tilbage fra dengang, da Deng Xiaoping overtog magten. 

Han har oprettet fire menneskerettighedscentre i Nord-, Syd-, Øst- og Centralkina, og har en drøm
om også at nå at lave et center i Vestkina. Lederen af hans center i Sydkina er Yang Songcai, som optræder i kapitlet om politiet. 

Li Buyun kommer derfor ind på nogle af de samme ting som Yang Songcai gør, men som stifter og øverste leder af kæden af menneskerettigheds-
centre gør han det fra nogle lidt andre vinkler.

Blandt andet fortæller han om nogle af de slagsmål, som han har måttet tage bag kulisserne for at få gennemført sine konferencer om eller kuser i menneskerettigheder. 

Han fortæller også om, at selvom han åbent sympatiserede for studenterne under deres demonstrationer i Beijing i 1989, og selvom han efter massak-
ren blev korrekset for sin holdning, så tog hans arbejde for alvor fart kun to år efter, hvor den officielle holdning til begrebet menneskerettigheder ændrede sig.

Det er disse ændringer, som har gjort det muligt for ham at arrangere kurser for politiet, for anklagemyndigheden og for dommerstanden i, hvor den menneskeretlige grænse går for, hvordan man kan behandle den anholdte, klienten og den anklagede. "De slår fangerne for at skaffe beviser. Det er det største problem," siger Li Buyun ligeud i bogen.

"Om du er en god embedsmand, skal
ikke måles på hvor mange, du har fået
dømt til døden, eller hvor mange, du har
anholdt. Det dur ikke."
-- Li Buyun

Li Buyun har kontakter langt ind i regeringen, og han har arbejdet for myn-
dighederne i mange år. I 1981 fik han til opgave at formulere den officielle lære af retssagen mod Firebanden, som under Mao Zedong styrede den katastrofale Kulturrevolution i årene fra 1966 og frem til Maos død i 1976. 

Maos kone, Jiang Qing, var Firebandens prominente leder, og da retssagen var en del af Deng Xiaopings opgør med Maos politik, var den derfor stærkt politisk følsom. 

Alligevel fastholder Li Buyun, at dommen over Jiang Qing og den øvrige Firebande ikke var politisk, men at den tværtimod var første skridt på Kinas vej mod at blive et retssamfund.


| Svar

Nyeste kommentarer

15.12 | 20:11

She is a criminal person. And Not at all what it Looks like.

14.06 | 04:15

Gratulerer med de fine omtaler i JP.

01.06 | 14:28

Kære Gert

Tak for boger, jeg glæder mig til at læse den.

Kærlig Hilsen

Sonja Iskov

24.04 | 10:56

Endelig positive meldinger i bogform om ændringer i Kina. Netop hjemvendt fra 10 år i Kina og véd der er mange små gode tegn på positiv udvikling på området.