Demokrati
Selvom man ikke er demokratisk valgt, er det vigtigt at prøve at overbevise befolkningen om, at den alligevel er bedst tjent med den siddende ledelse. Her fremstår præsident Hu Jintao som beskyttende landsfader på en avisforside efter jorskælvet i Sichuan i maj 2008. (Foto: GHN)
Demokrati? Naturligvis!
Wu Qing

Wu Qing er en anderledes kineser. Ikke bare er hun meget udfarende og har sine meningers mod; hun er oven i købet kvinde. 

Bag sig har hun en kvart århundred lang lokal-politisk karriere - herunder 20 år i Beijings Byråd. Den del af karrieren blev der dog sat en stopper for ved sidste valg, efter at hun blev 'smidt ud', som hun formulerer det. 

Men hun sidder dog stadig i lokalrådet i hovedstadens vigtige Haidian-distrikt, og her fortsætter hun sin ofte ensomme men indædte kamp for politisk åbenhed - bogstaveligt talt med den kinesiske grundlov under armen. 

'Damen med grundloven', blev hun populært kaldt i de kinesiske medier, da hun endnu udadtil kunne tjene Kinas Kommunistparti som et politisk møn-
stereksempel på landets demokratiske fremskridt. I dag siger hun: "De kan ikke lide mig. Faktisk mener jeg, at alle, som siger sandheden, ikke er særligt vellidte af Partiet eller regeringsembedsmændene."

I bogen fortæller hun om det, der gjorde hende til den atypiske og vilje-stærke kvinde, som hun er i dag. Hun er født i 1937 af forældre, som alle-
rede det tidspunkt var kendte i den dengang standende debat om, hvordan Kina efter 100 års fornedrelser fra udlandets side, kejserdynastiets sam-
menbrud, borgerkrig og den japanske besættelse kunne rejse sig igen.
 

De tilhørte den del af den intellektuelle elite, som gik ind for åbenhed,
og det gav dem problemer igennem alle årene under Mao Zedong - og såmænd også under Deng Xiaoping, hvor Wu Qings mor i en alder af 89 åbent støttede demonstranterne på Den Himmelske Freds Plads i 1989. 

Wu Qings forældre gav hende styrken til at finde sine meningers mod og til i modstrid med den herskende konfuzianske kultur at turde tale ledere midt imod. 

"Nogle menesker kan bare ikke
fordrage at blive udfordret, for
de mener, at uanset hvad de
siger, så har de ret. Naturligvis
gælder det i særlig grad i Kina."
-- Wu Qing

Wu Qing insisterer på debat, insisterer på at brydes i diskussion, og hun insisterer på, at gøre tingene efter loven. Det er derfor, at hun altid har grundloven på sig - endda i tre forskellige udgaver. Så kan hun altid henvise til, at det, hun argumenterer for, er helt i henhold til gældende lov.

Tror hun på, at Kina nogensinde får demokrati? "Naturligvis! Fordi hvert eneste menneske har et stort potentiale. Det er som en guldmine, en oliebrønd. Hvis du bare letter lidt på låget, så er der masser af initiativ."

| Svar

Nyeste kommentarer

15.12 | 20:11

She is a criminal person. And Not at all what it Looks like.

14.06 | 04:15

Gratulerer med de fine omtaler i JP.

01.06 | 14:28

Kære Gert

Tak for boger, jeg glæder mig til at læse den.

Kærlig Hilsen

Sonja Iskov

24.04 | 10:56

Endelig positive meldinger i bogform om ændringer i Kina. Netop hjemvendt fra 10 år i Kina og véd der er mange små gode tegn på positiv udvikling på området.