Fakta om 'Balancegang'

Det nuancerede syn på Kina og menneskerettighederne kræver baggrundsviden. Det får du også fra 'Balancegang', den nye og anmelderroste bog.

Overblik over Kinas forhold til menneskerettighederne

Få baggrunden med
 

Siden 1978 har vi været vidner til, at Kina har rejst sig fra for en stor del af os at være et ekso-tisk og underudviklet kuriosum til nu at stå som en magtfaktor, som vi alle bliver nødt til at tage alvorligt. Derfor er denne bog vigtig. Vi bliver nødt til at skaffe os faktuel viden om det her
land, som allerede påvirker os alle så stærkt, og nu ikke engang længere kun på det økonomiske område, men også i høj grad på det politiske.
 
Og udviklingen på det politiske område har naturligvis haft betydning for landets forhold til menneskerettighederne. Jeg har derfor bestræbt mig på at skrive bogen, så alle læsere kan være med - både de, der har et indgående kendskab til Kina, og de, der kun har et overfladisk forhold til landet, men som synes, at det skal der nu gøres noget ved. For at forstå Kina skal man have baggrunden med.
 
De fleste herhjemme har en klar holdning til den kinesiske regerings forhold til menneskerettighederne, så diskussionen er i udgangspunktet nem at få i gang. Men hvad var det nu lige mere præcist, der skete i Beijing i 1989? Hvad var det for et Kina, Mao Zedong efterlod efter sin død i 1976? Hvad gjorde Deng Xiaoping efterfølgende, der var så fantastisk for kineserne? Hvor ligger forbedringerne? Og hvilken vej går Kina reelt i dag, når vi taler om menneskerettigheder? 
 
Jo, der er meget at holde styr på for at kunne forstå nutidens moderne Kina, og derfor prøver jeg at hjælpe læseren ved at minde om de mange detaljer, som kan være svære at huske, men som de medvirkende i bogen har som paratviden, og som de bare nævner en passant. Historiske fakta, enkeltpersoners historie, statslige institutioners funktioner etc. bliver kort ridset op i små bokse placeret i teksten, hvor der kan være brug for en forklaring.
 
Bagerst i bogen findes en illustreret kronologisk oversigt over historiske begivenheder i perioden fra 1978 til 2010. Jeg har selv fotograferet stort set alle bogens billeder, der er udvalgt for at illustrere pointer i teksten eller enkelte gange for at illustrere forhold, som de medvirkende ikke nåede at komme ind på. Billederne er hovedsageligt taget i perioden 2005-2009.
 
Find links til anmeldelser af bogen.
Læs mere om bogens enkelte kapitler.
Køb bogen på Forlaget Frydenlunds hjemmeside.

                                        Gert Holmgaard Nielsen

| Svar

Nyeste kommentarer

15.12 | 20:11

She is a criminal person. And Not at all what it Looks like.

14.06 | 04:15

Gratulerer med de fine omtaler i JP.

01.06 | 14:28

Kære Gert

Tak for boger, jeg glæder mig til at læse den.

Kærlig Hilsen

Sonja Iskov

24.04 | 10:56

Endelig positive meldinger i bogform om ændringer i Kina. Netop hjemvendt fra 10 år i Kina og véd der er mange små gode tegn på positiv udvikling på området.